tiistai 30. marraskuuta 2010

Wikileaks

Viime aikoina on Wikileaks -niminen nettisivu herättänyt paljon keskustelua. Nyt meillä on media hehkuttanut kuinka Suomen vuoro on seuraavaksi paljastaa Irakin sodan tavoin todelliset tapahtumien rumuudet esille. Lehdistö luettelee kuinka monta kertaa mm. Ahtisaaren nimi on lueteltu dokumenteissa ja kuinka maamme on yhdistetty mm. sanoihin: Irak, asekauppa, ihmisoikeus, jne. Samalla Wikileaksilla on nimitetty joitan maailman päämiehiä ties miksikä, esimerkiksi Putinia alfauroksesksi. Jotenkin mm. Iltalehden tavoin on tekemällä-tehty kohua sisällöstä..tosin kyllähän ko. sivusto herättää jotain hermostusta tietyssa arvovaltaisessa tahossa, joten ei tuulesta temmattu juttu ole kyseessä.

Ensimmäinen sana mikä tulee omaan mieleen on "mitä sitten". Juttuhan on niin että "valtion salaisuus" on käsite, johon kätketaan moraalisesti kyseenalaiset teot ja ylilyönnit. No joillakin mailla (usein ns. supervaltioilla) näitä ylilyöntejä on hyvin paljon..tai menneen sadan vuoden aikana ylilyönnit eivät ole heille ylilyöntejä vaan niistä on muodostunut toimintatapoja. Eli tarpeeksi monta kertaa kun valehdellaan ja huijataan, muuttuu poikkeuksellinen toiminta vakioksi. No poliittisesti oikea tapa toimia on luoda maailmalle (sille massalle joka yrittää elää nuhteessa) mielikuva viestinnän kautta että maan toiminta on oikeutettua ja moraalisesti oikeaa..öö, kyse on siis propagandasta. 

"Se koira älähtää mihin kalikka kalahataan", tjsp menee sanonta ja siihen tämäkin touhu nyt oikeasti menee. Jenkit on näreissään heidän "maan ja vapauden puolustamisistaan" (siis kotimaan kielellä sanottuna kun ovat hyökänneet vieraaseen maahan ja valloittaneet sen) maailmalla on tuhoton määrä löytynyt dokumenttejä/todisteita kyseenlaisesta toiminnasta. Eli ollaan vihaisia kun valheesta ja moraalisesti tuomittavasta toiminnasta jäädään kiinni...toki vedotaan siihen että joku siviili tiedon takana kärsii, mutta kyse on kumminkin maan vastuusta teoista ja sen vastuun kannosta. No nyt sitten heitellään ilmaan spekulaatioita (toistaisesti) ilman todisteita ja katsotaan kenen puntti alkaa tutista. No median mukaan niin kyllähän meillä poliittisella taholla tuntuu mielipide löytyvän Wikileaksista, kun on pelko että jonkun takapuolet alkaa palaa.

Kyse on rinnastettavissa huippu-urheiluun. Suurinta ihailua ja arvostusta nauttivat ne voittajat, maailman mestarit ja ennätysten tekijät. No tuohon pääsemiseksi voi joutua systemaattisesti turvautumaan kiellettyihin menetelmiin, eli doping -aineisiin. Kun menestys on saavutettu, yksinomainen tavoite tämän jälkeen on pyrkiä peittelemään ne keinot millä on lopputulokseen päästy. Toisaalta urheilija/urheilumaa, joka menestyy aidosti puhtailla menetelmillä, ei ole mitään pelättävää. Tässäpä se juttu nyt onkin. Mielestäni jokainen joka urheilussa käyttää kiellettyjä menetelmiä tulee jäädä automaattisesti kiinni ja vieläpä vaikka julkisesti nolata jotta viesti olisi selvä. Sama hiukan on Wikileaksin kohdalla, on hyvä että löytyy instassi ja taho joka luo pelon mädälle poliittiselle toiminnalle, joka nostaa kuonan esille ja näin tulevat ylilyönnit vähenee. Se että joku poliitikko meidän maassamme alkaa pelkäämään jonkun asian paljastumisesta, niin voi todeta vain että jos ko. poliitikko on joskus tehnyt väärät ratkaisut on hyvä että tulevat esille ja on aika vain kantaa vastuu omista teoistaan...niin kuin dopingia käyttänyt urheilijian on jäätävä kiinni ja maailman tulee tietää miten teot ja tulokset on toteutettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida höpötyksiäni/juttujani..pidätän kumminkin oikeuden katsastaa ja hyväksyä kaikki kommentit ennen julkaisua :D