sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Big Brother

Vuodatetaas taasen :)

Joka syksy starttaa viihdepläjäys Big Brother (BB) jossa tungetaan 12 ihmistä yhteen kommuunikämppään 14 viikon ajaksi. Kämppä on täynnä kameroita joilla katsojat pääsee töllön välityksellä seuraamaan "normi-ihmisen" toimintaa. Muistan kun itse katsoin..siis täytyy tunnustaa rehellisesti että ensimmäisen kauden (2005) katsoin suhteen intensiivisesti, toista kautta hiukan ja sen jälkeen on alkanut suhteellisen voimakkaasti hylkii koko sosiaaliporno tässä muodossa, viimeisintä kautta (2010) katsoin sivusilmällä jokusen pätkän sieltä täältä.

Mielestäni alussa touhu oli mielekkäämpää seurata. Tuolloin tosiaan ihmiset todellisuudessa karsiutui yksi kerrallaan ja pienen yllätykset ja käänteet jaksoivat yllättää tyyliin "mitäs nyt tapahtuu". Samoin oli jännä seurata kuinka poppoo keskenään tuli toimeen, kuinka tehtävistä yhdessä selvittiin ja siitä saatiin porkkanana krediittiä ostoihin..ja sen myötä porukka sitten biletti. Samoin ihmisten keskinäiset jännitteet ja kemiat olivat ehkä syvällisemmät. Myös taloon tulleet ihmiset olivat jokseenkin ehkä neuraalimman oloisia.

No media ja viihdebisnes kun perustuu edellisen suorituksen ylittämiseen, on selvää että jossain vaiheessa keulii ja kovasti. Nyt viime vuosina on taloon tietoisesti ilmeisesti haettu sellaista ainesta joilla estot viimeistään viinapäissään alkavat olla suhteellisen matalalla. Muutenkin porukka on jokseenkin räikeästi heterogeenisempi kuin aivan alussa. Tämä tiettävästi sillä että a.) saadaan sitä tissin vilahtelua aikaiseksi ja b.) ihmisten välisiä tapahtumia. Kun touhu on siitä "tehkää viikko tehtäviä että ansaitsen rahaa, jotta voitte ostaa olutta ja stubangia kerran viikossa" ideasti siirtynyt jokapäiväiseen "Yllätys-yllätys!, tänään on taas ryyppypäivä" (ja summerilla ovi aukeaa ja huoneesta löytyy "yllättäen" kohtuullinen määrä alkoholijuomaa) -meininkiin, on selvä mitä tapahtuu. Vielä kun touhuun tietoisesti sekoitetaan seksiteemoja ja privaattihuoneita niin johan alkaa "hede ja emi yhtymään". Jotenkin tuntuu hyvin tyhmältä sitten lukea kun on iltapäivälehdessä kohun omaisesti, paheksuen kirjoitettu jos joku pari on köyrinyt tai sitä tissiä tai/ja römpötintä on vilahtanut - siis eikös tämä nyt aika ilmeinen seuraus toiminnalle? ..sama kuin menee strippiluolaan tai tankobaariin ja närkästyy että siellä näkyy naisella hinkittimet. Ehkä se on kansalle sovinnaisempaa näyttää tällä keinoa tirkistelyä. Ei välttämättä muuten noin käsitetasolla ole kaukana toiminta siitä kun väkivaltaa aletaan vastaavalla formaatilla toteuttamaan..tai toisaalta toteutetaanhan sitä jo vapaaottelu-tositeeveen kautta. Vapaaottelu -ohjelmien kautta ihmisille on hienosti opetettu että vakivalta ja toisen piekseminen on hyväksyttävä juttu - elämme omituisia aikoja. Koskakohan teeveestä tulee "Battle Royale" tyyppisiä ohjelmia, tällä menoa sellaisia varmaan jossain vaiheessa tulee.

Takaisin BB:n. Ennen kun kaikki oli kunnollista :) niin tässäkin tapauksessa BB:n alkupuolella oli selvä logiikka ja jännitysmomentti kuka selviää voittajakaksikoksi ja kumpi siitä vie voiton. Nykyään on ties mitä koeaikaa, toisen talon ihmisiä ja mikä parasta porukkaa vaihtuu viikkojen aikana niin että tohina käy. Ulos potkittu saattaa tulla takaisin ties monesti, koko porukka saattaa olla vaihtunut kun loppu viikoille tulee,jne. Aivan aluksi taloon tulleista ehkei kukaan voita koko touhua. Ja kun on kisasta kyse niin ihmetyttää että mikä tässä nyt oikestaan on meiningissa se punainen lanka. Mutta ei kait sillä ole väliä, nimittäin KUNHAN KANSA ÄÄNESTÄÄ...ja siitähän oikeammin touhussa on kaikesta kyse - rahasta. Mitä enemmän porukka äänestää putoajia ja jääviä henkilöitä, sen enemmän tulee pätäkkää. No ei ole siis kumma että tätä nykyään on äänestyksiä ko. ohjelmassa koko ajan ja henkilöpalettia halutaan vaihtaa ja sekoittaa. Mitä enemmän tulee riitaa, köyrimistä ja tissien vilahtelua, sen enemmän porukka seuraa ja ENNEN KAIKKEA saa tuntemuksia jotka ohjaavat näpyttelemään kalliita äänestystekstiviestejä töllöyhtiöön. Tähän nyt ei tartte edes sotkea kaikkea yhtiöiden tarjoamia maksullista oheispalvelua (24h seurannat ja nettihöpötykset), kun ymmärtää että massia tehdaan.

Myös varmasti tieteellisellä tasolla touhua voi seurata mielenkiinnolla tai ihmeissään. En ole mikään psykologi tai perehtynyt ihmeemmin ihmisten käyttäytymismalleihin, mutta kyllähän koko touhu on vuosien varrella alkanut muistuttamaan ihmislabraa, jossa aika mielivaltaisesti seurataan ihmisen toimintaa. Muun muassa joku vuosi sitten oli melkein koko esityskauden kestävä tällainen "rikkaat-köyhät" jaotteluleikki..joka tosiaan ei ollut enään yhden viikon kestävä viikkotehtävä, vaan rasittavan pitkään kestävä ihmisten luokittelu ja muokkaamminen tietoiseen epätasa-arvoiseen tilanteeseen. Sitten katsottiin kuinka kukin "vapaaehtoisesta labran koekaniinista", eli BB asukista tästä luokkaeroleikistä selvisi. Jos sama koe toteutetaan jossain toisessa kuin "viihdeformaatin" ja median yhteydessä, niin se taatusti tuomittaisiin epäinhimillisenä toimena ja varmasti sille on joku kieltävä laki löytyisi tai sellainen äkkiä väännetäisiin jonkun ideologisen tahon puolesta, jotta toiminta loppuisi.

Tietyssä mielessä tämä on elävä esimerkki millaista maailmaa rakennetaan täysin median..rahan ehdoilla. Sitten ihmetellään toisessa mediassa miten maailma on päälaellaan, tosiaan iltalehti alkaa muistuttamaan sitä rikoslehteä. Itse asiassa se on pahempi, jos ei paha olo tule siitä että saa lukea kuinka joku on puukottanut toisen henkiltä niin sitten saa lukea miten poliitikot rötöstelee tai muuten vain vinguttaa yhteiskuntaa kuin vierasta sikaa.
Mutta onhan BB:ssä voittajiakin..median lisäksi - BB asukit..vai onko. No kokemuksen varmaan ovat saaneet juu, mutta ainakin mitä iltalehteä on lukenut niin rivien välistä lopulta ei BB julkkis nyt niin onnellinen aina ole ollut. Toisaalta miksi olisi jos ne tempaukset millä on pätäkkää teeveeyhtiölle tienattu on sitä luokkaa ettei suvun juhliin arvaa hetkeen mennä. Toisaalta ehkäpä se iso yleisö unohtaa (suku ja lähimmäiset ei välttämättä) suhteellisen nopeasti vaikkapa kun on BB asukin rytmissä heiluvaa takapuolta kuvattu peilin läpi kun on sitä kauneinta asiaa tehnyt toisen asukin kanssa, tai kukapa sitä muistaa kuinka heteromies on ystävällisesti toverillisesti "hieronut" toisen miesasukin pheeenistä porealtaassa. Onnellisia loppuja ei tainnut koitua kenellekään muulle taholle kuin sille "köyhälle" teevee yhtiölle. BB -julkkis ei puolestaan "suorituksistaan" ole ehkä saanut lopulta muuta kuin sen skumppapullon ja kyydin sponsorifiudessa hotelliin.

Tähän ohjelmaformaattiin mielestäni koskee samat säännöt ja kliseiset heitot: pitäisi osata lopettaa ajoissa.
 
..ainiin, täytyy mainita että ärsyttää yli kaiken se jännitys momentin nostattaminen. Eli tyyliin "Seuraavaksi putoaa...






























....[putoajan nimi]" -ärsyttävää!. Itse jos joutuisin moiseen tilanteeseen, lähtisin menee paikalta tai alkaisin touhuamaan omiani ennemmin kuin odottaisin juontajan 2-5minuutin jännityksessä pitoa.

2 kommenttia:

  1. Kannattaa lukea kirja "Ajatustenlukijaksi" jos haluaa saada esim BB tyylisestä ohjelmasta enemmän irti.

    Kirjan nimi on hämäävä sisältöönsä nähden, joten kannattaa ainaki takakannen verran tutustua

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia vinkistä. Täytyykin yrittää muistaa uteliaisuuttani moinen bongata kun pyörähtää seuraavan kerran kirjastossa..jos ko. opus sieltä löytyy.

    VastaaPoista

Voit kommentoida höpötyksiäni/juttujani..pidätän kumminkin oikeuden katsastaa ja hyväksyä kaikki kommentit ennen julkaisua :D