lauantai 12. helmikuuta 2011

Microsoft-Nokia/Nokia-Microsoft

Noksu on viimeisen vuoden kamppaillut joidenkin vakavien ongelmien kanssa, josta pääosin ovat kohdistuneet symbian käyttöjärjestelmään. Toki luuri on laadultaankin heikentynyt vuosien varrella, lisäksi kaikkia käyttäjiä markkinoilla syleilevä lähtökohta liene kääntynyt hieman firmaa vastaan; malleja on tuhottomasti. 

No nyt on sitte jokseenkin pitkään arvattu liike tapahtunut; mikkisofta ja noksu yhdistyy. Käytännössä tämä liene tarkoittaa sitä että raudan tekee noksu ja softan mikkisofta. Käytännössä suurin uutinen ja muutos varsinkin meille maana on se, että Nokian nyt todennäköisesti häviää meidän kotimaan kamaralta pois. Suomi -problematiikka on Nokialle ollut jo yli 5 vuotta tiedostettu ja sen myötä firma on pikkuhiljaa pala-palalta siirtynyt muihin maihin. Nyt ollaan sitten oltu pisteessä jossa "Nokia" brandina ja merkkinä on siirryttävät muualle jotta se voi kilpailla globaalisti mm.iPhonen kanssa...tai ylipäätänsä pysyä hengissä sen kokoluokan yrityksenä mitä se on. Suomalaisuus ei ole Nokia -brandille/merkille mikään etu, ehkä joissain tapauksissa päinvastoin...vaikka me tässä maassa halutaan "viedään Suomalaista huippulaatua ja -teknologiaa maailmalle" -asenteella uskoa, todellisuus on vain muuta. Yleisesti maailmalla luullaan että Nokia tulee Japanista, jolloin arvostus on korkeampi, kun tieto tulee että laite tulee maasta nimeltään "Suomi", ikävän moni katsoo että "jaa Venäjältä?". Vastaavanlaisia väärinymmärryksiä merkkiä kohtaan on paljon ja väärin ymmärrykset ovat riippuvaisia maasta jossa merkistä puhutaan - ihmiset uskovat eniten sitä mielikuvaa mikä heillä on päässään.

On jännä ja ikävä seurata kuinka tämä Nokian lähtö tästä maasta tapahtuu ja mitä seurauksia sillä on. Nokiahan on edustanut meille niin symbolisesti, kuin taloudellisesti teknologiayhteiskunnan ja kehityksen ikonia. Käytännössä meille jää siis korkea koulutus...tai rehellisesti sanoen HEMMETIN kallis ja tehoton koulutus, josta ei kansantuloon ole sitä vaikutusta mikä sijoitettuun pääomaan nähden tulisi olla. No meiltä kun alkupäätuonto on maasta kiitos EU:n pääosin viety muualle, niin mitä jää? ..pari isoa maahantuontiketjua, heikosti yskivä kartonki-/paperiteollisuus, vielä huonommin yskivä yrittäjyys ja valtion paikat. Kaiken kukkuraksi Nokia, firma mihin on veronmaksajien rahoja tungettu kehitystoiminnan nimikkeellä kymmeniä- ellei satoja miljoonia, menee nyt maailmalle. No ehkei meidän maan työllisyys-/tulevaisuuskuva nyt noin huono ole mitä tuossa aiemmin kirjoitin, mutta kyllä Nokian lähtö jonkinlaisen loven tekee. Patria voisi nostaa toisenlaisen vientituotteen suosion tälle maalle..ja sitä on tehnytkin mutta touhu ei lahjustouhujen vuoksi oikein ole odotetulla tavalla menneet etiäpäin. Muutenhan tässä maassa ei mitään aseteknologiaan tai sotaan liittyvää saa tehdä, täysi kiitos nykypoliittisen suuntauksen..tai on se suuntaus ollut liikkeellä jo 80 -luvulta saakka. Vihreät mm. liene ajallelee että meillä on rahapuu josta kaikki saa kommunistisen ideologian mukaan kansalaispalkkaa sen 10t€/kk ilman että voi tehdä mitään työtä..ainakaan liikaa ettei joku toinen osapuoli joutuisi kärsimään. Sitten vain halaillaan puita ja pongaillaan lintuja, kukaan ei sodi, kukaan ei ole kateellinen, kaikki ihmiset ovat samanlaisia, kukaan ei ole vihainen, kukaan ei koskaan kuole, juutalainen sekä muslimi juoksee niityllä käsi kädessä ja lopuksi lentävä lehmä kivasti tuo jokaiselle teetä ja kaikilla on niin seesteistä ja mukavaa.

Konseptiviritys Nokia-Microsoft puhelimesta, eli "Nokia Windows phone 7"

Takaisiin noksuun. No mitä puhelimelle sitten käy? -hyvä kysymys. Itsellä on mittari ollut noksuun täysi pitkän aikaan. Olen tyytymätön ollut loppujen lopuksi moneen asiaan puhelimessa; valmiusaika, toimivuus, laatu, kestävyys, ikävät softayllätykset (toimii-ei toimi-toimii-ei toimi-toimii [maksa lisää] toimii-ei toimi-toimii-ei toimi-toimii...jne). Kokemukset puolestaan mikkisoftan tekeleistä eivät ole hyvät. On monen monta windowssia joiden kanssa on tullut tapeltua aivan käsittämättömän paljon ja tappeluista huolimatta harvemmin se on kumminkään hyvin toiminut. Viimeisin..ja ehkä ainoa toimiva windows on NT3.51 se on siis vuodelta...ööö 1995, toki NT 4.0 oli myös itse asiassa aika loistava. Win2000 oli jo heikompi, mutta paaaaaljon luotettavampi kuin esim Vista. Kyllähän toki 3.11 oli myös hyvä, mutta eihän siinä oikein mitään erikoista ollutkaan, graafinen liittymä DOSiin. 
Onhan se niin että kaikki ongelmat softapuolella lisääntyy kehityksen myötä, eli lisätään ominaisuuksia ja eri laitteille rajapintoja, mutta kumminkin kun katselee perustarvetta ja käyttöä niin eipä tuon käyttiksen suhteen mitään merkittävää uutta ole tarvinnut tulla. Sama kuin tekstinkäsittelysofta. Microsoft julkaisee suhteellisen innokaasti uutta versiota, vaikka wordin 95 versiolla tekee kaiken sen mitä ko. softalla aikoo tehdä - rahastusta, rahastusta, sitä se on.

No siis millainen tuleva yhteistyön hedelmä on? ..en tiedä, pelottaa ajatus luurista joka tunkee oman Windows 7:ni tavoin sinistä ruutua ihan lennosta muutaman tunnin välein (nytkin mennään siinä rajoilla tätä kirjoittaessa, saa tallentaa koko ajan jos lennosta pätkäseen blue screenin tauluun). Sitten kun ei jaksa enään etsiä vikaa, alkaa hyväksyy siihen että laite ei toimi niin kuin sen pitäisi tai siten kuin sen haluaisi toimivat. Positiivista liene on se että ehkä mahdollisuus joihin mikkisofta hallinnoimiin palveluihin paranee. Tosin itsellani on ollut jo aiemmin pari mikkisofta kännyä eikä ne sen paremmin toiminut palveluiden kanssa isoista lupauksista huolimatta. Puhelimen suhteen meikäläinen pääsee kivuttomasti tekemään seuraavan puhelinkaupan yhdeyssa sen, mitä pitkään olen halunnut tehdä käyttöjärjestelmän kanssa; siirtyä toiseen käyttäjäleiriin. Softien vuoksi mikksidofta käyttiksesta siirtyminen on ollut ainakin näennäisesti vaikeaa.

Mutta näin se homma tässäkin etenee. Suomalaisen Nokian tien tiedettiin jossakin vaiheessa päättyvän, mikään ei kestä ikuisesti. Ja mitä poliitikkojen "Nokia pysyy Suomailaisena" höpinöihin tulee niin niinhän se pysyykin, tosin erilaisena kuin ehkä moinen fraasi ymmärretään. Meille Nokia on kotimainen, jokainen muistaa sen juuret, kansalainen muistaa Nokian 3110, 6110 tai vaikka kommunikaattorin kautta Suomalaisena - kyllä, näin se on. Mutta todellisuudessa tulevaisuudessa Nokia on maailmalla joku muuhun yhdistettävä brandi, sitä se on ollut jo vuosia, samoin Nokian toiminta loppuu ja siirtyy tästä maasta muualle lopullisesti jättäen jälkeensä tolkuttoman määrän työttömiä ko. alan osaajia ja työmarkkinaloven pelkästään alihankintaketjun katketessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida höpötyksiäni/juttujani..pidätän kumminkin oikeuden katsastaa ja hyväksyä kaikki kommentit ennen julkaisua :D