torstai 16. kesäkuuta 2011

"Ei oppi ojaan kaada.."

Tässä on kuullut koko pienen iän kuinka opiskeleminen on santsausta itseensä ja tulevaan jne. Jörkkakin houri jossain vaiheessa että "lukeminen kannattaa aina" - just! No sitten olen kuullut kuinka koululaitokset ja koulutusorganisaatiot höpisee pehmeitä "läpi elämän kehittyvästä ihmisestä" jne. No viimeisimpiä mitä on kuullut liittyy pedagokisiin opintoihin; "me opekorkeassa pidämme omistamme huolta!".

Noh..koulun penkkiä on tässä elon tiellä kulutettu, voisi sanoa että tässä on aika kallis mies ollut yhteiskunnalle kun on melkein jokainen tutkintoporras ja tarjolla olevat koulut on koluttu läpi. Mielenkiintoista on se että iso osa suorittamistani koulutuksista ja tutkinnoista on jokseenkin turhia; ei työelämässä ole minkäänlaista alakohtaista tarjontaa näille "eksoottisille" asiantuntijuuksille/tutkinnoille...kumminkin koulut edelleen niitä yli kymmenen vuoden aikana kouluttaa ja pumppaa ihmisiä kortistoon, tai johonkin aivan muuhun hommaan kuin siihen mihin on luettu.

Akateeminen tutkinto; se se vasta on meikäläisellä murheen kryyni ollut. Aikoinaan kun olin kortistossa ja yritin hakea kuumeisesti hommia, lopulti pimitin täysin yliopistotutkinnot ja suoritukset. Kun mahdollisessa haastattelussa koulutustaso paljastui; haetun paikan haastattelija toteaa "et sä tolla koulutustasolla tässä hommassa pitkään ole" ..ts. olen riski palkattava. Toinen fraasi mitä on kuullut aikalailla on "ai sulla on näin paljon kouluja takana, sä taidat olla niitä ikuisia opiskelijoita" ..ja TAAS tiputtiin potentiaaliselta työläisen hakupaikalta. Kumma että se koulujen korkealle ylistetty "läpi elämän kehittyvä ihminen" -käsite ei elä työelämässä.

Jotkut puhuvat ikärasismista..en tiedä mikä rasismi sitä ihteään on kohdannut kun koko elämän on työnsaanti ollut vaikean oloista..se kaveri tuntui saavan hommia, tosi sillä olikin tuttuja. Tätä nykyään voisin sanoa että itse kohtaan "koulutusrasismia", tosi kohta alkaa olemaan ikään sen verran että kohtaan sitä kuuluisaa ikärasismia..ehkä olen jo kohdannut. 

Korkea koulutustaso ja tutkintojen määrä ajaa väistämättä siihen että löytää ittensä messuamasta jostain koulutusorganisaatiosta, höpisemässä jotain ilosanomaa aiheesta jos toisesta. Jännä vain huomata että vaikka on kaikki pedagokiset pätevyydetkin hommattu, eipä ne koulutusorganisaatiotkaan vastaan..ei edes se opekorkea joka kotin lupasi omistaan pitävän huolta.

Sitten kun tarpeeksi pyörinyt jossain kunnallisella ja vieläpä erehtynyt yrittämään jotain (= ollut yrittäjä) on viivan alla sellainen yhtälö että ei yksityinen taho hirvemmin innostu rekrytoimaan.

Mutta joo, mukulat, miettikään tarkoin mitä lähette lukemaan; se on se paras neuvo. Katsokaan perinteisiä aloja ja tutkintoja, heijastakaa työkkärin ja rekryfirmojen nettisivuilta työpaikkatarjontaa - valitkaa ala sen mukaan, EIKÄ sen mukaan mitä se ihq ammattikorkee tyrkyttää bilehurmioisissa mainoksissaan. Jos nyt pitäisi valita 20 sitten tehtyjä valintoja uusiksi, niin suuntaisin juridiikkaan tai johonkin perinteisempään linjaukseen.

Samoin määrä ja koulutustaso on mietittävä tarkaan: ei se lukeminen aina tosiaankaan kannata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida höpötyksiäni/juttujani..pidätän kumminkin oikeuden katsastaa ja hyväksyä kaikki kommentit ennen julkaisua :D