torstai 24. marraskuuta 2011

Valtio sijoittaa

Jos..kun moni on ihmetellyt (ehkä) minkä takia mm. Kreikkaan mikään raha ei riitä vakauttamaan maan taloudellista tilannetta, on siihen yksin kertainen selitys: maa ei saa sijoitetulle pääomalle tarpeeksi tuottoa. Eli..yksinkertaisuudessaan homma menee niin että valtio panostaa maahan ja kansaan tietyn summa rahaa. Noh, kuten kaikessa sijoitustoiminnassa, on tarkoitus sijoituksilla tuottaa vähintään sama sijoitettu summa takaisin..ja jos nyt on kyse aidosti sijoittamisesta, tulee voittoa olla x -määrä. No maan valtion kansaan panostetuissa sijoituksissa kyse on enemmänkin matalan riskitason sijoittamisesta, lähinnä voittomarginaali on matalempi ja saavutettu tuotto laitetaan takaisin yhteiskuntaan kasvamaan loivalla, mutta varmalla voittokertoimella tuloa. Kun valtion yhteiskuntaan panostama pääoma tuottaa mukavasti, menee kansalla hyvin. Esimerkiksi menneinä vuosikymmeninä suhteellisen kauan sitten Suomi on kasvanut hyvinvointivaltioksi - iso kiitos yrittäjyydelle, ja lähinnä rakenteelle joka mahdollistaa yksityisyrittäjyyden kannattavuuden ja sen myötä hyvinvoinnin jakautumisen..JA sen myötä suhteellisen hyvän verotulojen kautta syntyneen pääomatulon valtiolle. EU:n myötä tämä on romuttunut, sillä nykyinen rakenne suosii suuria ja varakkaita liikealan toimijoita..osa tästä "kehityksestä" kuuluu kylläkin myös menneiden vuosien vahvalle porvaripolitiikalle.

No eli karkea esimerkki yhteiskunnan panostuksesta menee siten että valtio maksaa kansalaisen lääkäriopinnot, koko roskalle löytyy melkoinen hintalappu. Keksitään yhden lääkärin koko opinnon hinnaksi 600 000 euroa, jonka yhteiskunta sijoittaa siihen. No tämä sijoitus pitäisi tuloutua takaisin valtiolle lääkärin elinaikana verottamalla tämän palkkaa. No jos lääkäri tienaa vaikka 10 000 euroa kuussa, tulee hänen tuloistaan verottaa 40% jotta noin 15-20 vuoden aikana valtion sijoittama pääoma on tullut takaisin korkoineen..tosin tässä vaiheessa ei ole voittoa syntynyt. 
Toinen esimerkki, valtio myöntää tukea teknologiafirmalle vaikkapa 10 miljoonaa euroa vuodessa. Tällä sijoituksella tulisi valtion saada takaisin kyseinen sijoitus mm. verotulojen muodossa, eli työntekijäverotus, firman ja liiketoiminnan verotus, kansainvälinen kauppa yms Yksinkertaisuudessaan firman voitto kuvastaa valtion sijoittaman pääoman kannattavuutta. Jos voitto on vaikka 30 miljoonaa, tulisi valtion pääomasijoituksen poikia takaisin helposti tuo sijoitettu 10 miljoonaa.
Ok, eli tämä nyt on aika yksinkertaista, periaatteessa jos meistä kuka vain lainaa naapurille 10 euroa, voi sopia että a.) sama raha tulee takaisin ja b.) takaisin tullut summa voisi olla vaikka 15 euroa.

No entäpä jos vaikka tuo viimeksi mainittu teknologiayritys ei maksakkaan valtion sijoittamaa pääomaa takaisin tai maksaa järjestelyiden myötä vain murto-osan? ..valtiolle sijoitus on hyvin tappiollinen. No nyt päästään yhteen ikävään lieveilmiöön, esimerkiksi viime aikoina uutisoitu lääkäri- ja terveydenhoitokeskus Mehiläinen on tuottanut 35 miljoonaa euroa voittoa, mutta maksanut maahan veroja vain 360 000 euroa. Koko voittojärjestely on laillinen ja tietoinen temppu siirtää varat verotuksen ulottumattomiin. No Suomi on Mehiläistä tukenut niin välittömillä tuilla kuin välillisillä tukitoimilla useiden kymmenillä miljoonilla euroilla. Välittömiä tukia ovat olleet käytönnössä myönnetyt kehittämisrahata ja valtion myöntämät lainat, jotka ovat käytännössä olemattomien kulurakenteiden myötä tuke..nimittäin vastaavaa laina ei normi jamppa ikinä kykene saamaan. Välillisiä tukia ovat Mehiläisen palveluiden ohjaus ja käyttö valtiollisella tasolla, eli kun valtio käyttää enimässä määrin ykstyistä terveyden hoitoa "säästämisen" muodossa, se käyttää "avoimen shekin poliitiikalla" mm. Mehiläistä. Lisäksi henkilöstöjärjestelyiden myötä mm. aiemmin mainitut koulutuksistä syntyvät sijoitukset eivät tuloudu odotetulla tavalla.

Noh, tietysti kapitalistinen oikeusto hurraa käsiään, että on oikein että Suomi sosialistisena, kovana verottajariistäjän saa näpeilleen. Tulee kumminkin muistaa että sosialistinen varain ja hyvinvoinnin jakautuminen on tämän maan hyvinvoinnin selkäranka. Siinä vaiheessa kun jokainen ajattelee itsekkäästi vain omaa voittoa ja muiluttaa kaiken vain itselleen, on toisessa päässä aina joku kärsimässä. Tässä valtion sijoitusmallissa kärsijä on itse kansa, eli veronmaksaja..ja lopulta se henkilö jolla ei ole enään varaa edes terveyden hoitoon. Hommahan nimittäin tätä menoa ajautuu siihen kovaa vauhtia. Ennen kansallinen terveyden hoito oli ilmaista, sitten se alkoi maksamaan jokusen kympin, nyt puhutaan kohta satasesta, vuoden parin päästä satasista ja siitä jokunen vuosi eteenpäin, niin ollaan jenkkilän tilanteessa, jossa saa mm. lapsen hoitokuluista maksamaan useita tuhansia. Jos ei ole tuolloin rahaa tai vakuutusta, ei kannata sairastaa, nimittäin elonpäivät on tällöin nopeasti kuljettu.

Mehiläisen tapauksessa ei suoranaisesti syyllinen ole itse liikemiehet liiketoiminnan takana..ehkä noin moraalinen syyllisyys sinne lankeaa. Syyllinen moiseen on se politiikka joka mahdollistaa laillisen veronkierron. Tästä päästääkin asian ytimeen, nimittäin tämän tyylisen politiikan takana löytyy ihan nimettävä puolueet ja tämän myötä jopa aivan nimettävät henkilötkin. Kreikkaan, eli edellä mainittua toimintaa tapahtuu myös siellä, mutta tämän lisäksi aito veronkierto on pesiytynyt matalimmallekin ansioportaille. Suomeksi sanottuna esim. Kreikkalainen kaffilanpitäkä lyö ohi kassan osan tuloistaa. Tämä on käytännössä mekanismina sama kuin Mehiläisen toiminta, eli valtio ei saa tuloa. No kun Kreikassa valtaosa liiketoiminnasta lyö ohi kanssan ns. harmaantalouden kukoistaessa, on selvää että valtion tulot ovat erittäin puutteelliset. Kumminkin Kreikan valtio maksaa etuisuuksia, eläkkeitä, tukia, luotottaa edullisia yrityslainoja, kouluttaa, yms. kansaa, eli siis sijoittaa tolkuttomia summia maahansa. Tästä on syntynyt Kreikassa negatiivinen noidankehä, eli oikeasti normi Kreikkailaisten tulotaso voi olla matala, ja matalan tulotason takia on heidän "pakko" vetää valistä jotta pysyy hengissä. Tämä puolestaa heikentää koko ajan Kreikan valtion sijoittamaa pääomatulotasoa. Tämä ongelma on Kreikan sisäinen..se on niin valtion sisäinen ongelma, että sitä ei mikään EU rahasto voi oikasta. Onkin typerää työntää sinne rahaa, miksikö? ..kannettu vesi ei kaivossa pysy, ja siitä tässä on täysin kyse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida höpötyksiäni/juttujani..pidätän kumminkin oikeuden katsastaa ja hyväksyä kaikki kommentit ennen julkaisua :D