maanantai 21. marraskuuta 2011

Työvoimatoimisto

Tässä työttömän arkeen kuuluu mm.toisinaan käydä työkkärissä "virittäytymässä työnhaun tunnelmaan", käytännössä käydään vääntämässä itkut tilanteesta ja haetaan sitä "hyvä fiilis - tseppi" -tunnelmaa. Eli siis koko touhu on jokseenkin turhaa hommaa, tosin onhan se mukava käydä toisinaan ihmettelemässä "työllistämisen ammattilaisen" kanssa omaa tilannetta suljettujen ovien takana.

Tänään oli se päivä, menin työkkäriin ja pohdin että taas sitä pääsee purkamaan tuntojaan tilanteesta; paikkoja on nyt haettu 43kpl noin 3.5kk aikana ja vire on vit*uuntuva. No jäin odottamaan oman vuoronumeron oikeuttamaa lukua näytöllä, samalla pohdin että mikähän mahtaa olla se huone mihin pääsen ja kukahan siellä mahtaa nyt olla kuulemassa. Samalla huomasin että aikaa odottavia oli 4-5kpl itseni mukaan lukien ja kukaan niistä ei päässyt mihinkään tuona aikana. Itse pääsin ensimmäisenä porukasta vaikka oli tullut odotushuoneeseen viimeisenä. Ihmettelin samalla kuinka henkilökuntaa on kuin meren mutaa, varmaan jotain 15-20 eri henkilöä siinä odotellessa hiihti suuntaan jos toiseen, osa naureskeli ja jutteli kaffikupposten ryydittämänä yhdessä. Vähän heräsi kysymysmerkki toiminnan tehottomuudesta, työllistävästä vaikutuksesta, työsuojelupaikasta ja turhuudesta.

Noh siis se oma numero lävähti tauluun, kuikuilin oville päin että mihin huoneeseen se numero nyt mahtaa ohjata. Yllätykseksi se ei ohjannutkaan huoneeseen, vaan yleiseen pitkään tiskiin, yhdelle julkiselle istuinpaikalle, totesin itsemielessä että ei taida sitä hirveemmin alkaa omia murheitaa monkumaan kun siinä aulassa oli jonkin verran muuta porukkaa. Vastaanottanut nainen otti "olen työtön" -korttini ja kysyi onko mitään työpaikkaa nyt vireillä, sanoin että haettu on muttei ole tärpännyt. Seuraavaksi hän kysyi että pitääkö järjestelmässä tietoni paikkansa ja listasi koko maan ilmoitukset eteeni. Sitten hän sanoi ettei voi enempää auttaa mua ja rustasi uuden ajan korttiini ja morjesti.

Jäin hiukan hölmönä katsomaan touhua, morjesti ja lähdin. Takaisin kotio ajellessä pohdin tapahtunutta ja tunsin niin turhan fiilisken koko työkkärin toiminnasta
..siis kyse on T-Y-Ö-N-V-Ä-L-I-T-Y-S-T-O-I-M-I-S-T-O-S-T-A, yhteiskunnan maksamasta ja ylläpitämästä toiminnasta jolla yritetään työtön työllistää, tämän päivän "palvelusta" en nyt hirveemmin kehuja uskalla antaa. Ennen sai edes pohtia sen toisen kanssa tilannetta ja sai ehkä pienen toivon kipinän huomiseen - tämä esitys oli ihan täysi vitsi. Vaikka työkkärin funktio on muuttunut merkittävästi passiivisempaan suuntaan siitä mitä se on 10-20 vuotta sitten ollut, oli päivän esitys totaalinen pohjanoteeraus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida höpötyksiäni/juttujani..pidätän kumminkin oikeuden katsastaa ja hyväksyä kaikki kommentit ennen julkaisua :D