keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Flashipelaamista kortistossa

On kumma miten sitä jää koukkuun mitä typerämpiin asioihin. Tässä olen jokusen vuoden naureskellu facebookin farmville pelaajille ja nyt etenkin työttömänä olen huomannut itse pelaavani päivittäin neljää eri onlinepeliä..tai itse asiassa viittä. Itse pelaaminen lähti oikeammin siitä että lähdin texas hold'em pelillä kokeilemaan ja opettelemaan kyseista korttipeliä. No ei aikaakaan kun huomasin räppääväni "mafia wars" pelin tehtäviä läpi. 
On jokseenkin typerää moinen klikkailu, mutta kait se riippuvuus on syntynyt rutiinin ympärille, eli pelit paljastaa ihmisessä toimille je tekemisille sitoutuneen riippuvuuden. Jokseenkin sama minkä nyt itsessäni koen työttömyyden aikana eniten kaipaavan. Eli toki talous on tärkeä juttu, mutta se mielekäs tekeminen, rutiinit ja itsensä jokseenkin tarpeelliseksi tunteminen uupuu kun on sohvan pohjalla. 

Tästä tuli mieleen että taas on kiukuttanut koko työllistymishöpinät. Olen lähettänyt keskimäärin 2 hakemusta viikossa ja soitellut suuntaan-jos-toiseen - tuloksetta..tai sanotaanko näin että kortistossa tässä edelleen ollaan. Jokunen haastattelu on käyty ja sieltä se ärsyttävin piirre taas on nostanut päätään, eli mua kehutaan kuinka hyvä ja potentiaalinen olen, mutta kaveri pyödän toisella puolella ei palkkaa; jos olen niin ylivertaisen hyvä, niin miksi kehuaja ei palkkaa? ...sen vuoksi että se on pas*apuhetta, sitä "hyvä fiilis" -höpinää, luodaan valheella uskoa toiseen ja samalla luodaan "synninpäästö" itselleen ikävän päätöksen edellä. Toisaalta, on se mukavempi kuulla tuo kuin se että olen pas*a jollain muotoa..tai no ei. Rehellisesti sanoen haluan tietää sen raadollisen totuuden jotta voin ehkä oppia tilanteesta jotain ja ratkaista ongelmani, eli kuten Eve aikoinaan lauloi jotain tähän suuntaan että "enemmin pahinkin totuus kuin 10 valhetta". Samaan höttöön kuuluu tuttavien ja kavereiden "kyllä se siitä" höpinät. Toki ymmärrän että yritetään kannustaa, mutta kun se toinen ei kykene tietämään miltä toisesta tuntuu ja jokin "kyllä kaikki järjestyy" sanonnat on ihan täyttä pas*aa kuulla henkilöltä jolla elämssä jokseenkin kaikki on mennyt kuten elokuvissa ja itse tarpoo suossa, en ole katkera mutta...

Toisaalta jo aikoinaan huomasin ja opin että työllistyminen on jokseenkin monitasoinen ja vaikea asia. Toki jos on perusduunari erikoistunut johonkin tiettyyn ammattiin, niin homma on helpompaa: joko työmarkkinoilla on työtä tai sitten sitä ei ole - ei mitään sillä välillä. Asiantuntijahommissa asia on toisin, puhumattakaan jos on elämässään erehtynyt tekemään muutamaa alaa, tällöin ihminen rekrytoijan silmissä "harmaantuu", eli hän ei välttämättä enään erotu jonkin alan erikoisosaajaksi. Puhumattakaan että nyt eletään aikaa jolloin työntekijätarjonta on HUOMATTAVASTI suurempi kuin työpaikkojen tarjonta.

Nojuu, peleistä. Siis etenkin mafia wars on jokseenkin aivan typerä peli jota kaikista vähä-älyisinkin osaa pelata, ei tarvitse kuin painella nappeja niin kauan kuin "energiaa" peli tarjoaa. Sitten kun on painettu nappeja, on sen hetkinen pelirutiini siinä. No se alkuperäinen farmvillen idea, eli kasvatetaan jotain ja "tamagoutchi" tyylinen paapomisteema sitten kiinnosti sen verran että aloin naksuttelmaan "pot farm" -peliä, eli kasvatetaan hamppua ja myydään sitä.

No ok, on pot farm nyt astetta syvempi tekemiseltään kuin mafia wars. Tosin siinä vaiheessa kun pelin laajennettavuus ja muut kilkkeet on saavutettu, meni pelistä fiilis..sama muuten kävi mafia warsin. Seuraavaksi huomasin kokeilevani mafia warsin kakkososaa, kun sellainen aivan jokunen aika sitten ilmestyi. 

"Mafia wars 2" nyt sitten tarjosikin jo paljon enemmän..ainakin näennäisesti. Se oli jotenkin pot farmin ja mafia wars ykkösen risteytys ja hiuka enemmän. 


Se nyt alkuun koukutti uudella tavalla, mutta äkkiä alkoi kaksi asiaa rissaa. Ensinnäkään pelissä ei oikein etene jos ei ruikuta tarpeeksi naamakirjan kamuja mukaan. No itseeni ärsyttää vastaavat pelipyynnöt, niin en nyt oikein ole viittinyt ruikuttaa ketään siihen..muutenkaan ei tahdo näyttää etteikö elämässä olisi muuta tekemistä kuin naksutella flashipelejä. No tämä kamujen haaliminen oli pot farmissa ja mafia warsin ykkösessäkin, mutta niissä pärjäsi jotenkin ilman niitäkin, mafia kakkosessa ei oikein pärjää. Toinen mikä haiskahtaa toisinaan on pelaajan houkuttelu ostamaan oikealla rahalla jotain apuja peliin. Eli vaikkakin kaikki nämä ovat ilmaisia pelejä pelata, on pelin tekijöillä aina pyrkimus tunkea jonkinlaista extranostomahdollisuutta vaikkapa paypal tai visan kautta - tämä ärsyttää. 

No viime aikoina on eniten ärsyttänyt tuo kamujen puuttuminen pelistä. Ne jotka on hankkiutunut mukaan, niin niistä noin 90% ei kumminkaan ole kiinnostunut lopulta pelaamaan koko peliä. No niinpä esim. homma junnaa paikallaan ja moni jo hankittu asia pelissä nopeasti vesittyy.

Jotta ei ketutus olisi jo tarpeeksi katossaan näissä peleissä, eksyin vielä yhteen peliin sotkeutuu; "Pioneer trail" peliin. Se on suoraan sanoen teemaltaan ja kehykseltään meikäläisen makuun ärsyttävin, mutta sisällöllisesti aika huikea. Jos ei olisi ärsytys katossaan tuosta mafia kakkosesta johtuen, ehkä sitä jaksaisi naksuttaa pioneeri trailia enemmän.


Joo..noh kaikki nämä perustuu yhteen ja samaan asiaan, eli kaikista strategiapeleistä tuttuun logiikkaan: eli kerätään mahdollisimman paljon resursseja ja kasvatetaan omaa potentiaalia. Potentiaalin kasvettua kasvaa eksponentiaalisesti pelaajan kyky tehdä yhtä sun toista, samalla ainakin näissä mafia peleissä myös vahvuus toisten kyykyttämiseen.

Loppuen lopuksi pitäis unohtaa kaikki nämä, ihan hirveetä stuubaa ja täysin jonnin joutavaa turhaa touhua...kunpa pääsisi töihin ja saisi näitten tilalle jotain oikeaa tekemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida höpötyksiäni/juttujani..pidätän kumminkin oikeuden katsastaa ja hyväksyä kaikki kommentit ennen julkaisua :D