tiistai 31. toukokuuta 2011

"Suomi on maailman kallein maa.."

Tässä on äimistellyt ja ihmetellyt sitä, miten moni asia tuntuu olevan tässä maassa vaikeaa ja koko ajan byrokraattisempaa. Samaan hengenvetoon on ihmetellyt sitä miten jotkut tietyt elämiseen liittyvät ja kuuluvat asiat ovat koko ajan kalliimpia. Toisaalta joku kulutuskrääsä ja jotkut elintarvikkeet ovat poskettoman halpoja. Esimerkiksi energian hinta hyppää koko ajan ylöspäin ja puolestaan jotkut eletroniikka tuotteet tuntuvat halventuvan päivä-päivältä. Väkisin tulee tunne että kyse olisi tasapainottamisesta; jotta pystytään lypsämään jotan perushyödykkeen hintaa yli kriittisten rajojen, työnnetään toisesta suunnasta "korviketta" eteen. Nyt vain näyttää siltä että kansa on suhteellisen tyydytetty kaiken näköiseen krääsään ja jotkut "ennen-halpoja" -asiat alkaakin maksamaan pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. Huvittavimpia ovat jotkut elintarvike hintavertailut, eli joku tilastokeskus hakee jokusesta kaupasta (S- ja K -ketju + Lidl ja Siwa) 10 eri tuotetta, vertailee ja toteaa yleismalkaisesti tilanteen. Eipä julkisuudessa ole ihmeemmin vertailtu esim. asuimis- tai rakennuskuluja johonkin muuhun maahan, JA TÄTÄ kautta haettu Suomessa asuvan kokonaiskustannusvertailua muihin maihin.

Ennen wanhaa ihmiset teki itse paljon asioita. Tästä syntyi usein yrittäjyyttää ja luonnolisella tavalla markkinaehdoille rakentuvaa tervettä liikentoimintaa. Se joka teki huonosti touhuja TAI ei parantanut juoksuaan tekemisen ja laadun suhteen, ei päässyt yrittämälleen alalle...kotimaan kielellä markkinavoimissa luonto korjasi elinkelvottomat pois. No kun tullaan tähän päivään niin ihminenhän ei oikein saa tehdä mitään itse. Esimerkiksi vedeneristemäskiä ei ole vuosiin saanut ilman sertifikaattia laittaa kosteisiin tiloihin. Toki rakentajat, jotka moisen serfioinnin ovat junailleet, perustelevat homman sillä että "kun ammattilainen laittaa, voi olla varma että se on oikein laitettu" ..öö siis kumminkaan a.) veden eristeen laitosta ei sen suurempaa vastuukysymystä rakentajan suuntaan synny ja b.) kyse on käytännössä värillisen, hiukan tahmeemman maalilla maalaamisesta - sen levittäminen ei oikeasti ole mitään rakettitiedettä tai vaadi suurempia kykyjä..lisäksi maalikaupat on täynnä ohjeita toimenpiteen toteuttamiseen. Itse olen 2 kohteeseen eristeet laittanut ennen kuin asetukset tuli voimaan ja ei se todellakaan kaksista touhua ole. Toisessa kohteessa itse asiassa tuli vuosia myöhemmin jonkun asteinen kosteusvaurio ja kun rakenteet oli avattu, oli eristeet pitänyt niin kuin niiden kuuluikin, eli olin eristeet laittanut oikein ja ne toimi.

Tänään sitten kuulin että mopokortin kylkeen ollaan tehtailemassa ajokouluntapaista..tai tiä vaikka sellaisia on ollut jo. Toki ymmärrän että ajosäännöt ja lieliikennelain tunteminen on tärkeää kaikille, mutta kun kyse on käsittääkseni kevyen liikenteen himmelistä kyse, niin onko nyt niin että on ajan kysymys kun polkupyörän ajaminen vaatii ajokortin. Ja jatkossa mahdollisesti myös rollaattori ja ostoskärryt.
No onhan se siis hienoa että turvallisuudesta yms. pidetään kiinni, mutta mikä on hinta? Otetaas esimerkki. Kuvitellaan että joku kampaamojen keskusliitto saa päähänsä että tukkaa ei saa ihminen leikata, jos ei ole sertifikaattia. Asia junaillaan poliittisessa portaassa oikeilla "suostutteluilla" läpi..saatikka jos saadaan joku kovin ideologinen ja aatteellinen taho taakse, on päätös pian kovissa kansissa. Noh tämä tietenkin on tuolle keskusliitolle hieno asia, sillä näin toimien ihmisten on mentävä aina parturiin, itse ei saa leikata..jos sitä sertifikaattia ei ole. Noh, tämä pakottaa parturi-kampaamo työntekijöiden kouluttautumaan ja hankkimaan ko. serfikaatin. Kun koulutus ja mahdollisesti aika-ajoin uusittava serti maksaa yrittäjälle, on ilmeistä että sen kustannukset vyöryvät myös kuluttajalle. Lopputulos on että kuluttaja ei suoranaisesti saa mitään uutta lopputuloksen suhteen..paitsi tietysti parturi-kampaajan ja keskusliiton takaaman "turvan" työn tuloksesta. Miesten leikkuun hinta vain nousee siitä 15-40 eurosta 35-100 euroon.

Näin parturi-kampaamo -esimerkin mukaisesti on maassamme junailtu tuhoton määrä asioita. Tämän vuoksi kaikki tässä maassa maksaa tuhottomasti. Esimerkiksi omaa ihmetystä ja samalla asian todistelua tuo esille postipalvelut. Tsekeistä kymmeniä kiloja saa tulemaan tänne kymmenellä eurolla, täältä takaisin kilo-kaksi maksaa jotain 50-100 euron välillä. Tarkempi esimerkki löytyy mm. DHL:sta; tilasin jokunen aika sitten Saksasta 2-3kg edestä romua kotio ja hinta oli muistaakseni 27.50EUR, oli vielä vakuutettu lähetys. Vakuuttamattomana hinta olisi ollut 18EUR. No ihan pirruuttani katsoin DHL:n SUOMEN nettisivuilta mitä maksaa lähettää saman painoinen paketti prikuulleen samaa reittiä takaisin Saksalaiseen lähdekaupunkiin - hinta oli 147.70EUR!!!.
No mistä selitys moiseen? ..kulut maksetaan aina lähdemaahan, siinä selitys. Tämä kertoo sitä karua kieltä tämän maan hintatasosta.

Ennen ei tällaisia kulurakenteita tai pakotteita ollut, ja ihmiset elivät ihan siinä missä nykyäänkin. Huvittavaa on että päättäjät itkevät yrittäjyyden niukkuutta ja samaan aikaan allekirjoittaa toinen toistaan typerämpiä papereita, jolla tehdään yrittäminen koko ajan vaikeammaksi ja kannattamattomammaksi. Tulos on jo ollut nähtävissä, EU:ssa olon myötä ei tässä maassa oikein kannata mitään ihmeempää tehdä. Sen näkee jo niiden yrityksien omistuspohjista mitkä tässä maassa pyörii, aika usein se omistaja on ulkomailla. Meidän päättäjät ovat tehneet tästä niin kalliin maan, että meillä ei ole oikein varaan edes ylläpitää peruspalveluja, saatikka niitä paljon peräänkuulutettuja "hyvinvointivaltion" tunnusmerkkejä...tosiaan maassamme on paikkakuntia joissa ei ole varaa pitää ulkovaloja päällä ja tällä viikolla oli lööpeissä että Helsingin poliisilaitos meinataan lomauttaa.

Saas nähdä mihin tämä päättyy, näin ei touhu voi jatkua. Itse luulen..uskon ja tavallaan toivon että EU -säksätys loppuu tai lopetetaan ja Suomi alkaisi elämään taas sitä omaa itsenäistä elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida höpötyksiäni/juttujani..pidätän kumminkin oikeuden katsastaa ja hyväksyä kaikki kommentit ennen julkaisua :D